Friday 1 April 2011

ReSePI : sAmBaL sArDiN

Assalamualaikum,..





Bahan-bahannya :


1 tin sardin sedang
1 batang serai ( disiat-siat )
1 biji bawang merah ( Ditumbuk halus )
3 biji bawang putih ( Ditumbuk halus )
Sedikit halia ( Ditumbuk halus )
2 1/2 senduk cili giling
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis




Cara-cara memasaknya :


1) Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan-bahan ditumbuk halus. Bila dah setengah garing, masukkan serai beserta cili giling. Pastikan api kecil dan sentiasa kacau agar cili tak hangus dan melekat pada kuali.


2) Bila cili dah betul-betul masak @ naik minyak, masukkan air asam jawa beserta sardin serta garam secukupnya. Bila sambal dah agak kering, bolehlah diangkat dan dihidangkan,.. Taraaa siap untuk di makan,..






* Nota kaki :


- Biasanya saya sekeluarga masak sambal ni, kuah dalam tin sardin tu kami buang semuanya.






Mudahkan,.. Selamat mencuba,.. Tata titi tutu,..









No comments:

Post a Comment