Assalamualaikum,..
Bahan-bahannya :
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi
2/3 cawan gula merah
1/5 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
1 1/2 cawan air
3 camca teh air kapur
Kelapa parut putih dan agak muda
Sedikit garam untuk digaul bersama kelapa dan sedikit dimasukkan dalam adunan kasui.
Cara-cara membuatnya :
1) Panaskan pengukus dan loyang yang telah disapu minyak @ mentega dikelilingnya.
2) Gula merah, gula pasir dimasak bersama 1/2 cawan air hingga larut,. Kemudian ditapis dan disejukkan.
3) Satukan semua bahan diatas kecuali kelapa parut, bersama air gula merah tadi. Kacau sebati. Kemudian tapis dan tuangkan ke dalam loyangyang telah dipanaskan tadi. Kacau bahan tadi biar rata, kemudian kukus selama 30 minit @ hingga masak.
4) Bila dah masak, sejukkan, potong2 dan gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama sedikit garam,.. Taraaaa siap sudah, bolehlah dihidangkan dan dimakan,..
5) Adunan ni, kuihnya lembut dan kenyel. Sedappp
Selamat mencuba,.. Tata titi tutuuuu
kuih kegemaranku.....
ReplyDeletebiasa buat ke kuih ni? kalo biasa buat, sama x resepinya
Deletesalam sukses gan, bagi2 motivasi .,
ReplyDeleteHargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.
Nice blog :)
ReplyDeletesalam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...