Wednesday 23 March 2011

ReSePi : CoKLAt HoMeMaDe

Assalamualaikum,...




Bahan-bahannya :
Kacang badam & hazel secukupnya
1kg coklat compound chocolate
1kg coklat compound white chocolate
100g butter coco



Cara-cara memasaknya :
Kacang badam dan hazel dibakar terlebih dahulu,. Lebih kurang 20 minit,. Kalo dah kekuningan seperti gambar di atas tu, dah masaklah kacang tu,..


Ni plastik coklat compound yang saya gunakan. Sedap coklat ni, rasa lemak-lemak macam cadburry cuma dia agak manis.


Coklat compound chocolate & white choclate dipotong kecil-kecil dan masukkan dalam satu periuk,.. Dimasak menggunakan teknik double boiler seperti gambar diatas. 




Gambar diatas ni, terhasil setelah semua coklat tadi cair. Macam itulah warnanya.

Setelah coklat semua cair, masukkan butter coco. Kat tengah-tengah coklat gambar diatas tu, butter coco.


Ni pula coklat yang dah sebati dengan butter coco. Dia agak berkilat dan cantik.


Ok pas tu, ambil acuan, letak separuh coklat, letakkan badam @ kacang hazel seperti gambar diatas.


Lepas isi kacang, isi lagi coklat hingga penuh,.. Lepas tu masukkan dalam peti sejuk dalam 15 minit,. Bila coklat dah keras dan longkah dari acuan, keluarkan dan isi dalam bekas,.. Ok boleh makan dah,..




Nota kaki :


1) Guna teknik double boiler tu, maksudnya bawah periuk yang ada coklat mesti ada periuk atau kuali yang lebih besar dari periuk yang ada coklat tu dan diisikan dengan air mendidih. Air ni jangan terlalu banyak dan pastikan air didih ni tidak terpercik ke dalam coklat.


2) Pastikan periuk dan acuan yang digunakan betul-betul kering.


3)Untuk keraskan mesti masukkan dalam peti sejuk tempat beku. Kalo letak kat luar je tersangatlah lamanya nak keras.




Selamat mencuba,. Tata titi tutu....




4 comments:

  1. kat tempat saya susah cari coklat nie.....bahab utamanyer

    ReplyDelete
  2. oh ye ke,.. kalo bahan utama ni xde susah gak ek,. kalo beli melalui internet, mahal

    ReplyDelete
  3. mane nak cari barang2 ni ye?? butter coco tu mcam mane??

    ReplyDelete