Sunday 8 May 2011

ReSePi : KuIh TePuNg bUnGkUs

Assalamualaikum,..



Bahan-bahannya :


Bahan pembungkus:
1 3/4 cawan tepung beras
2 cawan santan pekat
4 3/4 cawan air


Cara-cara membuatnya :


1) Masukkan semua bahan dalam satu bekas. Gaul sebati.


2) Dah sebati, tapis bahan tadi masukkan dalam periuk. Tenggek atas api yang perlahan.


3) Kacau sentiasa agar tidak berketul. Bila dah pekat, bolehlah ditutup api. Letak tepi.


* Nak tahu dia dah masak ke belum, rasala, kalau dah tak mentah bolehlah ditutup apinya. Yang penting, adunan ni kental dan senang nak lecek atas daun pisang.


Inti kelapa :
1/3 kelapa
Gula merah secukupnya
1 sudu gula pasir
Sedikit garam


Cara-cara membuatnya :


1) Campurkan semua bahan dalam kuali. Kacau sebati. Tenggek atas api perlahan. Bila semua bahan dah sebati dan inti dah betul-betul panas, bolehlah tutup api.


8 Boleh ditambah sedikit air bagi mengelakkan inti banyak melekat pada kuali. Kalau letak air, lagi senang,.. Bila air dan kering, inti tu dah okla,.. Air tu untuk lembabkan kelapa je, jangan banyak sangat.


 Pembalut inti :
12 sudu tepung pulut
Garam sedikit
Air secukupnya


Cara-cara membuatnya :


1) Masukkan garam dan air ke dalam tepung pulut. Air masukkan sikit-sikit. Gaul sebati hingga adunan jadi doh. Kemudian letak tepi.




Ambil daun pisang secukupnya dan layur atas api terlebih dahulu sebelum digunakan.






Cara-cara membalut inti. ( Adunan inti dan doh tepung pulut )



Step 1 : Ambil sedikit tepung doh tepung pulut, buat bulat.
Step 2 : Leperkan doh yang telah di bulatkan tadi
Step 3 : Ambil sedikit inti kelapa, letakkan ditengah-tengah tepung tadi
Step 4 : Bulatkan semula doh tadi. Pastikan inti tidak terkeluar.


Cara-cara nak bungkus :


Step 1 : Ambil bahan A yang telah masak tadi, ratakan atas daun pisang yang telah disalai.

Step 2 : Letakkan inti yang telah dibungkus dengan tepung pulut.
Step 3 : Tutup inti dengan bahan A.
Step 4 : Gelekkan daun pisang disebelah kiri dan kanan agar bahan A rata dan menutupi sepenuhnya inti.

Step 5 : Lipat daun pisang sebelah kanan dan kiri dan akhir sekali lipat ujung kanan dan kiri

Ok bila dah siap bungkus, bolehlah dikukus 10-15 minit. Siap sudah,.. Sejukkan , bolehlah dihidangkan,.. 

Agak cerewet buatnya. Tapi sedap,.. Selamat mencuba. Tata titi tutuuuu


2 comments:

  1. salam singggah and follow sini...saya suka sangat makan kuih ni tapi kat kg sy org yg buat kuih ni da tak jual.isk.isk..tak pernah jumpe org lain jual.nak try buat la nnt.thanks resepi...;)

    ReplyDelete