Thursday 31 March 2011

ReSEPi : sAyUr GoReNg PeTaI

Assalamualaikum,....





Bahan-bahannya :


 Fucuk @ tahu kering ( dipotong kecil & rendam )
Sohhoon ( Dipotong kecil & rendam )
Kentang ( dipotong dadu & digoreng terlebih dahulu )
Tempe ( Dipotong kecil & Digoreng terlebih dahulu )
Petai ( dibuang kulitnya )
3 biji bawang merah
10 ekor ikan bilis
1/2 cawan santan pekat
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


* Bawang merah dan ikan bilis ditumbuk bersama.




Cara-cara memasaknya :


1) Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk. Kacau sebati hingga betul-betul masak. Kemudian masukkan sedikit air, biar kering kembali.


2) kemudian masukkan fucuk dan sohhoon, kacau sebati hingga bahan-bahan tadi agak masak. Setelah itu, masukkan kentang, tempe dan petai, kacau sebati. Agak-agak dah sebati, masukkan garam, air asam jawa dan santan. 


3) Gunakan api yang perlahan. Bila agak-agak semua bahan dah mesra dan sebati, bolehlah diangkat dan dihidangkan,.. taraaaa siap untuk dimakan,..




Senang je kan,... Selamat mencuba,.. Tata titi tutu,....







No comments:

Post a Comment