Friday 29 April 2011

ReSePi : KeK CoKLaT KuKuS

Assalamualaikum,..




Bahan-bahannya :


200g tepung superfine @ tepung gandum
100gram serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur ( size c )
200g gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 cawan air panas
Coklat rice ( untuk hiasan )


Cara-cara membuatnya :


1) Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder.


2) Ambil bekas lain, pukul telur, susu pekat dan gula hingga kembang ( guna mixer ).


3) Setelah bahan-bahan dipukul kembang. masukkan bahan-bahan diayak dan kacau sebati ( guna mixer juga).


4) kemudian masukkan minyak, kacau sebati ( kacau guna senduk je ).


5) Last sekali masukkan air panas dan kacau rata ( kacau guna senduk juga ).


6) Ambil loyang 8 x 8, sapukan marjerin disekelilingnya, tuangkan adunan tadi dan tutup dengan aluminium foil, dan kukus selama 1 jam @ hingga masak..




Bahan-bahan untuk topping :


4 sudu planta
4 sudu susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
8 sudu besar susu cair


Cara-cara memasak topping :


1) Masukkan semua bahan dalam periuk kecil, letas atas air didih @ teknik double boiler seketika. 


2)Bila semua bahan dah cair, periuk ada adunan topping, letakkan atas api perlahan, kacau sebati. Kacau lebih kurang 7 minit.


3) Kemudian gunakan semula teknik double boiler,. Bila topping dah betul-betul masak, sapukan pada kek dan taburkan coklat rice,..






*Nota kaki :


- Saya guna tepung gandum je wat kek ni dan kalo xsuka padat, kurangkan  sikit tepungnya.


- Pastikan guna loyang tinggi cikit coz nanti kek ni naik tinggi.


- kek ni tadi saya kukus dengan api perlahan selama 1 jam 40 minit.


- Saya masukkan adunan kek, setelah air betul-betul mendidih.


- Mula-mula ms nak didihkan air, sy guna api besar. Bila air dah mendidih dan adunan kek dah dimasukkan, baru kecilkan api,..


- Kalo tak de aluminium foil, gunakan 3 lapis kertas, sapukan minyak diatasnya, dan ikat dengan kain di sekeliling loyang,..


- Ikut je sebiji-sebiji resepi ni, tak perlu kurangkan apa-apa, dia secukup rasa.


- Cawan tu, guna cawan bertangkai yang biasa orang wat air panas.


- Adunan topping tu saya letak atas api seketika supaya topping betul-betul masak.




Selamat mencuba,.. Tata titi tutuuu,.....




1 comment: