Tuesday 19 April 2011

ReSePi : KeRaBu TaUgEh

Assalamualaikum,...






Bahan-bahannya :


1/2kg taugeh
300g kerang
10 batang kacang botol ( Dipotong halus )
2 senduk besar sambal belacan
2 batang bunga kantan ( kecil )
2 biji limau kasturi
1/2 biji kelapa ( digoreng tanpa minyak hingga agak kekuningan )
1 biji bawang besar ( potong dadu )
Garam secukupnya




Cara-cara membuatnya :


1) Semua bahan kecuali kelapa dan limau kasturi dimasukkan dalam satu bekas, gaul sebati.


2) Bila semua bahan dah digaul sebati, masukkan kelapa sedikit demi sedikit, gaul sebati,.. Last sekali masukkan air limau kasturi, gaul sebati.Tarrraaa sudah siap. Bolehlah dihidangkan




* Nota kaki :


- Pastikan sambal belacan secukupnya, kalo kurang, tak sedap. Kelapa jangan terlalu banyak, nanti tak sedap.


- Kalau nak pedas, bolehlah letak cili api




Selamat mencuba,.. Tata titi tutuuuuu

2 comments:

  1. Salam lama x buat apa jenis kerabu.. kerabu tauge pun sdp mkn gan nasi panas2 ..meratah pun sdp jugak...

    ReplyDelete
  2. Salam,.. sama la kita,.. ni sebab dah lama tak buat tu yang try buat he3

    ReplyDelete