Saturday 9 April 2011

ReSePi : KePaLa IkAn KeRiSi mAsAk aSaM pEdAs

Assalamualaikum






Bahan-bahannya :


6 ketul kepala ikan kerisi
3 biji bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
Sedikit halia
Sedikit serbuk kunyit
1 batang serai diketuk
Air asam jawa secukupnya
Garam secukupnya
5 cawan air
11 sudu besar cili giling
Minyak untuk menumis
1 biji tomato
Daun kesum


* Bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk halus




Cara- cara memasaknya :


1) Panaskan minyak, masukkan serai bersama bahan yang telah ditumbuk halus. Bila agak garing, masukkan cili giling.


2) Bila cili giling dah betul-betul garing @ naik minyak seperti gambar di bawah, masukkan 4 cawan air, serbuk kunyit dan garam. Bila dah mendidih, masukkan Air asam jawa.








3) Bila kuah dah mendidih, masukkan kepala ikan beserta 1 cawan air, balik-balikkan hingga masak. Kemudian masukkan tomato  bersama daun kesum. Bila dah mendidih, tutup api,. Taraaa siap sudah, bolehlah dihidangkan.




* Nota kaki :


- Sebaiknya guna cili yang kita blender sendiri, kalo guna cili giling segera, warnanya tidak begitu merah dan kurang cantik.


- Guna kunyit hidup pun boleh juga. Saya masukkan ikan lambat untuk elak ikan hancur.




Selamat mencuba,... Tata titi tutuuuuu,...

No comments:

Post a Comment