Wednesday 9 March 2011

ReSePI : LaKsA jOhOr

Assalamualaikum,..








Bahan-bahannya :


Spaghetti ( siap rebus )
100g Isi ikan tenggiri  ( Yang dah siap rebus diblender hancur )
1/2 inci lengkuas
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 sudu ketumbar
1 keping asam keping
1 bungkus kecil rempah kari
2 sudu kerisik
1 biji kelapa ( ambil santan pekat dan sedikit kemancau )
2 sudu cili giling
1 bungkus udang kering
Daun kesom
Minyak untuk menumis


* Bawang merah, putih, lengkuas, udang kering dan ketumbar diblender sekali.
* Isi ikan yang dah dibuang tulang diblender sekali dgn santan


Ulam:


Taugeh
Kacang panjang ( potong kecil2 )
Bawang besar ( hiris halus )
Cili merah 
Limau kasturi
Sambal belacan
Timun 



Cara masak kuah :


1) Panaskan minyak, tumis bahan yg diblender tadi hingga garing. Kemudian masukkan cili giling.


2) Bila cila dah agak garing, masukkan rempah kari, tumis hingga naik minyak dgn api yang perlahan je.


3) Bila rempah kari dah betul2 garing, masukkan isi ikan yang diblender dgn santan beserta daun kesom dan asam keping. Masukkan garam secukup rasa. Pastikan api perlahan. Dalam 10 min kemudian masukkan kerisik. Masak dlm 15 minit atau hingga kuah pekat. 


4) Bila kuah dah pekat  masukkan kemancau dan bila mendidih, bolehlah tutup api.




Nota kaki : Alhamdulillah resepi ni, menepati selera saya dan tak bau hanyir ikan. Ok untuk tempuh masak tu, memang agak lama sikit supaya semua bahan betul2 masak dan sebati.


Selamat mencuba,.. Tata titi tutu,..

No comments:

Post a Comment