Sunday 13 March 2011

ReSePi : aYaM pErCiK

Assalamualaikum,...






Bahan-bahannya :


1/4 ekor ayam
1/2 biji kelapa ( diperah bersama air kelapa untuk menghasilkan santan )
Sedikit air asam jawa
2 sudu gula
10 biji Halba
Garam secukup rasa
10 tangkai cili kering
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 batang serai yang kecil
1/2 inci halia
Sedikit kunyit hidup


* Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, serai dan kunyit diblender 
   halus
* Kelapa yang diperah untuk dijadikan santan, kalo air kelapa terlalu sedikit, 
   boleh ditambah dengan air biasa.




Cara-cara memasaknya :


1) Masukkan ayam dan semua bahan termasuk bahan yang di blender halus ke dalam satu periuk. Tenggek atas api yang sederhana.


2) Pastikan semua bahan sebati dengan ayam. Bila ayam sudah separuh masak, keluarkan ayam dan ayam tersebut dipanggang hingga benar-benar masak. Terpulanglah nak panggang macam mana pun, masuk ketuhar atau guna dapur  janji ayam masak.


3) Kuah yang masih dalam periuk tu tadi pastikan sudah pekat dan secukup rasa baru ditutup api. Ketika masak tu rajin-rajinlah kacau supaya tidak hangus dan melekat.


4) Bila kuah sudah pekat dan ayam siap dipanggang, letakkan ayam diatas piring dan curahkan kuah,. Boleh dihias bersama salad, timun atau apa-apa yang korang suka,..


Taraaaa Siap sudah,.. Bolehlah dimakan,.. 


* Nota kaki : Saya buat, ayam tu dah betul-betul masak baru saya panggang coz nanti tak payah panggang lama-lama hehehe,..




Selamat mencuba,.. Tata Titi Tutu,..



No comments:

Post a Comment