Saturday 11 June 2011

ReSePi : ApAm GuLa HaNgUs

Assalamualaikum,..






Bahan-bahannya :


Bahan A :
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250g mentega


Bahan B :
1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum
2 sudu soda bikarbonat
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila


* Tepung gandum diayak bersama sodabikarbonat terlebih dahulu.


Cara-cara membuatnya :


1) Masukkan gula ( bahan A) kedalam periuk, masak dengan api perlahan hingga gula cair dan berwarna perang.


2) Kemudian tutup api dan masukkan 1 cawan air, nyalakan api semula. Kacau sebati hingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan pula 250g mentega. Kacau rata @ hingga mentega cair, ketepikan.


3) Panaskan pengukus dan loyang yang telah disapu mentega disekelililngnya


4) Dalam bekas lain ( bahan B ), putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang @ hingga gula hancur sepenuhnya. Kemudian masukkan gula hangus ( bancuhan bahan A ) yang masih panas tadi, mixer semua bahan.


5) Kemudian masukkan susu cair berselang seli dengan tepung hingga habis. Mixer hingga semua bahan sebati.


6) Tapis adunan tadi dan masukkan ke dalam loyang @ acuan lompang. Kukus selama  20 minit jika guna acuan lompang. Kalau guna loyang, kukus selama 1 jam.


Selamat mencuba,.. Tata titi tutuuuuu,..

No comments:

Post a Comment