Wednesday 30 March 2011

ReSEPi : mEE rEbUs

Assalamualaikum,...



Bahan-bahannya :

1/2 kg mee kuning ( celur dengan air panas )

Bahan-bahan hiasan :

Taugeh
3 biji cili merah ( hiris halus )
3 biji telur rebus
Daun sup
Bawang goreng

Bahan untuk kuah :

500g tulang lembu ( direbus bersama 2 sudu rempah kari hingga empuk )
4 Biji kentang ( direbus dan diblender hancur )
3 sudu besar rempah kari
Sedikit halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu tauchu masin
15 ekor ikan bilis
1 Batang serai
Garam secukup rasa
Perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Air secukupnya.

* Bawang merah, putih, halia, tauchu dan ikan bilis diblender bersama.



Cara memasak kuah :

1) Panaskan minyak, kemudian tumis bahan-bahan yang diblender bersama serai yang diketuk hingga garing. Setelah itu masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.

2) Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumis tadi kedalam rebusan tulang lembu. Biarkan air rebusan tadi mendidih dan sebati dengan bahan-bahan tumisan. Pastikan api perlahan agar rempah benar-benar sebati dan betul-betul masak.

3) Masukkan air secukupnya, garam dan bahan perasa. Bila kuah dah agak sebati, masukkan kentang. Kacau semua bahan agar sebati dan mesra. Bila kuah dah agak pekat dan kentang dan sebati dengan kuah, bolehlah ditutp apinya,.. Sudah siap kuahnya.

4) Cara hidangan : Masukkan mee kuning ke dalam mangkuk beserta bahan-bahan hiasan. Kemudian tuangkan kuah. Ok siap, dah boleh dimakan,..


*Nota kaki

- Boleh ditambah tauhu goreng sebagai bahan hiasan. 
- Rempah kari sebaiknya dibancuh dengan sedikit air terlebih dahulu sebelum 
  ditumis

Selamat mencuba,.. Tata titi tutu,..

No comments:

Post a Comment