Bahan-bahan agar-agar :
13g agar-agar
1500ml air
Gula secukupnya
Ribena syrup
Cara-cara memasaknya :
1) Masukkan agar-agar, air dan gula secukupnya dalam periuk. Tenggek atas api perlahan. Tenggek hingga agar-agar hancur.
2) Bila agar-agar dah hancur, masukkan ribena syrup. kacau sebati, bila mendidih, tutup api.
Bahan-bahan sos custard :
2 sudu tepung custard
2 cawan susu cair
2 cawan air
Gula secukupnya.
Cara-cara membuatnya :
1) Masukkan semua bahan dalam periuk, tenggek atas api perlahan. Kena sentiasa kacau agar sos sekata tidak berketul. Agak-agak pekatnya seperti gambar dibawah.
2) Sos ni di buat sehari sebelum nak wat triffle fruit ni atau awal 3,4 jam sebelum nak wat desert.
Bahan-bahan tambahan :
1 tin buah-buahan campuran.
Cara-cara buat triffle fruit :
1) Masukkan aga-agar yang telah dimasak sedikit ke dalam bekas.
2) Biar agar-agar tadi keras. Bila agar-agar dah keras susunkan buah-buahan campuran, kemudian tuangkan sos custard.
3) Last sekali masukkan agar-agar, masukkan dalam peti ais,.. Ok bila aga-agar dah keras, bolehlah dihidangkan,.. Taraa sudahhh siapp
* Nota kaki :
- Pastikan sos custard lebih banyak dari agar-agar lapisan bawah dan atas. Kalo agar-agar lebih banyak, kurang sedap.
- Boleh rujuk gambar atas sekali untuk sukat setiap lapisan.
- Lapisan atas sekali akan tercampur sedikit sos custard bila dituang nanti, sebab itu warnanya berubah.
Selamat mencuba,.. Tata titi tutuuuu
No comments:
Post a Comment