Monday 16 May 2011

ReSePi : PuDiNg TeMbIkAi

Assalamualaikum,..






Bahan-bahannya :


8 keping roti gardenia
1 peket agar-agar (25g)
6 cawan air @ 1400ml air
6 sudu gula pasir
1/2 tin susu pekat
Pewarna hijau, biru dan emulco
2 sudu marjerin
1 sudu kecil esen vanila


Cara-cara membuatnya :


1) Masak agar-agar bersama 6 cawan air. Masak hingga agar-agar hancur sepenuhnya.


2) Setelah agar-agar hancur tutup api. Keluarkan sedikit agar-agar tadi dan blender bersasma roti. Blender hingga roti benar-benar hancur.


3) Hidupkan semula api, masukkan aga-agar yang telah diblender dengan roti, marjerin, gula, susu dan esen vanila, Kacau sebati.


4) Keluarkan 2 sudu besar agar-agar yang dimasak tadi, dibancuh dengan pewarna emulco, biarka keras.


5) Ceduk lagi agar-agar tadi, masukkan dalam loyang. Ceduk ikut suka nak letak tebal mana untuk lapisan kulit tembikai. Kemudian masukkan pewarna hijau dan kacau sebati.


6) Rasa guna tangan lapisan hijau, kalau xmelekat pada tangan, boleh ceduk lagi baki agar-agar tadi untuk lapisan warna putih.


7) Baki agar-agar tadi, gaul sebati dengan warna biru. Bila lapisan putih tak melekat kat tangan, tuangkan lapisan biru beserta agar-agar yang dibancuh dengan pewarna emulco.


8) Masukkan dalam peti sejuk, bila dah keras, bolehlah dimakan,..




* Nota Kaki :


- Untuk biji, boleh juga digantikan dengan cincau.


- Agar-agar yang dibancuh dengan emulco, dipotong kecil-kecil sebelum dimasukkan ke dalam agar-agar berwarna biru.






 

No comments:

Post a Comment