Assalamualaikum,...
Bahan-bahannya :
1.7kg sipt sedut
1 1/2 biji kelapa ( ambil santannya )
Beberapa batang keladi ( Di rebus seketika )
7 ulas Bawang merah
Sedikit kunyit hidup
5 biji cili api
1 biji cili merah
Garam secukup rasa
Air secukupnya
*Bawang merah, kunyit, cili api dan cili merah diblender hancur
Cara-cara memasaknya :
1) Masukkan semua bahan dalam satu periuk. Santan tu mesti paras-paras menutupi siput sedut sahaja. Letakkan atas api perlahan, kacau sentiasa hingga masak.
2) Sebaiknya jangan bagi mendidih nanti pecah minyak dah tak sedap. Bila sentiasa kacau dan keluar wap yang banyak dari periuk, itu dah cukup masak, so bolehlah tutup api,.. taraaa sudah siap
Nota kaki :
* Siput sedut tu 2@3 lekuk di bontot dia, di buang. Nak buang tu guna player boleh, guna parang pun boleh.
* Siput sedut tu nak cuci bersih, guna batang pisang @ hampas kelapa.
Selamat mencuba,.. Tata titi tutu,..
No comments:
Post a Comment