Bahan-bahannya :
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 sudu teh mauripan ( dibancuh hingga hancur dengan 1 sudu besar air)
2 sudu besar sebuk koko
5 sudu gula @ secukupnya
3 sudu choclate chip ( boleh diganti dengan chocolate rice )
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya :
1)Tepung gandum, serbuk koko diadun bersama air suam dan mauripan hingga sekata.
2) Kemudian masukkan gula, gaul sebati.
3) Perap 30 minit @ hingga tepung naik.
4) Bila dah perap hampir 30 minit, panaskan minyak.
5) Sementara tunggu minyak panas, dan setelah tepung diperap 30 minit, Masukkan chocolate chip gaul sebati.
6) Bila minyak dah betul-betul panas, ambil adunan tadi sedikit-sedikit, masukan dalam kuali,.. Ikut suka nak bentukkan macam mana.
7) Bila warnanya dah agak coklat dan keperangan, bolehlah diangkat,.. Bila dah agak sejuk bolehlah dimakan,..
Senang aje kan??? Selamat mencuba,.. Tata titi tutuuuu
No comments:
Post a Comment