Wednesday, 30 March 2011

ReSEpI : iKaN MaSAk TaUcHU

Assalamualaikum,..


Bahan-bahannya :

2 ekor ikan selar kuning ( digoreng terlebih dahulu )
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 Biji bawang besar ( dipotong bulat-bulat )
1 biji lada hijau ( dipotong nyerong)
2 sudu tauchu masin
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air


* Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk bersama. Tauchu ditumbuk juga tapi berasingan dengan bawang-bawang.



Cara-cara memasaknya :

1) Panaskan minyak, kemudian tumis bawang yang ditumbuk. Tumis hingga agak garing. Kemudian masukkan tauchu dan tumis hingga betul-betul masak. Pastikan masak menggunakan api yang perlahan.

2) Kemudian masukkan air asam jawa dan air beserta garam. Bila semua bahan dah sebati dan mendidih, masukkan ikan, bawang besar dan lada hijau, gaul sebati,. Taraaaa sudah siap, bolehlah di angkat dan dihidangkan,..


* Nota kaki

- Ikan jangan digoreng terlalu garing, nanti masakan tauchu ni jadi tak sedap.
- Kalo tauchu masin dah agak masin, tak perlu guna air asam jawa. Garam pun 
  dikurangkanlah,..
- Boleh juga guna ikan gelama, kembong dan yang seangkatan.
- Bila beli tauchu, pastikan tauchu tu masih kuning terang. Kalo dah gelap 
  warnanya, maknanya tauchu tu dah lama,..



Selamat mencuba,.. Tata titi tutu,....




No comments:

Post a Comment